Børn, unge og trivsel

At have det godt er ikke en selvfølge, og igennem livet støder vi som mennesker på forskellige udfordringer, der kalder på opmærksomhed og som kræver af os, at vi stopper op og forholder os til situationen. I disse perioder er vores trivsel udfordret.

Børn, unge og trivsel

Terapi for børn og unge

Vores trivsel kan fx blive udfordret i forbindelse med en skilsmisse, et tab, et barn, der mistrives af forskellige årsager. Når man taler om trivsel, er det vigtigt at arbejde med mennesket i sin omverden – altså udfordringer og problemstillinger, der er opstået i og med relationer, bør arbejdes med i en relationssammenhæng og altså ikke kun på individplan. Fx i forhold til at arbejde med børn og unges trivsel, er det vigtigt at se på alle barnets relationer og ikke kun barnet som enkeltindivid. Når børn og unge mistrives, kan det komme til udtryk som:

Den bedste måde du kan hjælpe og støtte dit barn, er ved at række ud efter hjælp og være åben for forandringer i jeres familiedynamik

– jeg vil gerne hjælpe jer.

Børn, unge og trivsel

Børn og forældre

Når vores børn har det svært påvirker det alle i familien. Vi gør vores bedste som forældre, og vi kan nemt føle os magtesløse, og det kan føles både sorgfuldt, konfliktfyldt og opslidende, når vi som forældre oplever, at vi ikke kan hjælpe vores børn. Det kan være vanskeligt at se, hvordan vi hjælper vores børn bedst.

Ofte ved vi godt, hvad vores børn egentligt har brug for, men det kan være både svært og sårbart for vores børn at tage imod den hjælp og støtte, vi som forældre kan tilbyde. Derfor kan vi få brug for hjælp til at støtte og åbne for forandringer i familiedynamikken.
Børns følelsesregulering formes og omformes i relationer, og deres strategier for følelsesregulering stammer fra den måde, de er blevet mødt i deres følelser. Frem for symptombehandling alene, så undersøger vi barnets strategier og grundlæggende mønstre i følelsesregulering – barnet gør, hvad det gør, fordi det har en grund til at gøre det.

I et moderne trivselssyn er en grundlæggende antagelse, at barnet er symptombærer for sine omgivelser – altså barnet ér ikke problemet, men viser os de problemer, der omkring barnet. Det vi, som voksne, kan se som et problem, vil ofte være barnets løsning på problemet – fx Børn gør, hvad de gør, fordi det på et tidspunkt i deres liv gav mening at have denne adfærd – så hvis vi vil hjælpe barnet, må vi forstå barnet – altså hvorfor de gør, som de gør (fremfor blot at straffe for en adfærd).

Barnet tilpasser sig til de voksne, der er omkring dem, så hvis vi vil se noget andet – så er vi som voksne nødt til at gøre noget andet. Her er lidt firkantede eksempler:

Vi taler ikke om følelser

Barnet er vokset op i et miljø, hvor man ikke rigtig kunne tale om følelser, og følelser er lidt ubekvemme. Et miljø, hvor ”vi mander os op” og det med tale om følelser, er ikke noget ”vi” gør. Hvis barnet viser mange følelser, så mødes det med uforståenhed og ”ikke al det følesnak og pivseri”. Her erfarer barnet, at jeg bliver lidt afvist, når jeg viser følelser, så det er bedre at holde det inde og ikke gå ind i det følelsesmæssige – det lærer en adfærd, der viser, at jeg ikke har brug for hjælp. Det bliver udfordrende for barnet, for det undertrykker alle de sårbare følelser, og derfor tør det kun at vise de følelser, der umiddelbart ikke virker sårbare – fx vrede og frustration.

Det kan barnet vise uden at have brug for andre. Vreden eller frustrationen kan komme efter, at barnet har holdt mange følelser inde i lang tid. Et barn med de opvækstbetingelser kan virke udadreagerende og voldsom (for at dække over de sårbare følelser, det har ”lært” af dets opvækstmiljø som værende upassende). Den strategi, der hjalp barnet i et miljø, hvor sårbare følelser var noget man gemte væk, kan på et senere tidspunkt i barnets opvækst medføre, at andre børn/voksne trækker sig fra det eksplosivt reagerende barn.

Pas nu på…

Barnet er blevet mødt med en overbeskyttende tilgang, der er blevet passet rigtig godt på barnet, og det er fx kommet til udtryk ved, at når barnet udforsker verden ved at lege vilde lege, så har forældrene være meget opmærksomme på, om det kom til skade, faldt, og der var en stemning af ”er du ok?”, ”nu skal det ikke blive for vildt, det du gør”, ”pas nu på..”. Det fornemmer barnet, og der kan vise sig en begyndende mere passiv adfærd – ikke så vild og udforskende – en mere hjælpeløs og appellerende adfærd i retning af ”jeg ved ikke, hvad jeg skal, – jeg ved ikke, hvad der er brug for…”.

Det kan være barnets strategi at nedregulere naturlige behov for at udforske og derved opnå kontakten med forældrene, fordi det kan mærke, at forældrene bliver stressede af en ”for vild adfærd”. Så ved at give køb på en naturlig drift mod at udforske og undersøge verden, så vælger barnet en strategi, hvor det viser hjælpeløshed for at opnå en her og nu-kontakt med forældrene, hvor deres behov for at passe på deres barn tilgodeses. Barnet får samtidig den kontakt, som skaber tryghed og forudsigelighed hos barnet.

Så barnet giver køb på egne behov for at tilpasse sig til den form for adfærd, som giver mest positiv omsorg fra forældrene. Den slags strategi kan komme med en omkostning i form af, at barnet på sigt at være bange for verden, for det har ingen erfaringer med, hvad det kan klare i den, og det kan have den overbevisning, at det ikke kan klare noget, for det er det, barnet har erfaret i sin opvækst.

De to eksempler på tilpasningsstrategier viser, at det der fungerede i opvækstmiljøet, kan have uhensigtsmæssige omkostninger på længere sigt.

Følelsesregulering opnås ved, at barnet mærker, at det kan vise os alle nuancer af dets følelser – også de skamfulde, og at det kan få hjælp til at komme videre igen.

Børn, unge og trivsel

Unge

Når du læser dette, er det måske, fordi du oplever, at det at være ung ikke er helt så let. Måske kan du genkende dig selv i noget af dette:

Mit fokus er på at hjælpe dig, der hvor du er lige nu. Ved vores samtaler giver jeg dig den rette hjælp og støtte til, at du kan få din hverdag til at fungere bedre. Du vil få hjælp til stå ved sig selv, det at give udtryk for sine egne meninger og holdninger i relationer, som du måske oplever at være en udfordring og besværligt.

Der er mange valg og beslutninger, der skal tages stilling til. Det kan jeg hjælpe dig med, så dit liv bliver lettere at forstå og mestre for dig. Igennem vores samtaler får du bedre indsigt i dig selv og bedre forståelse af dig selv, af kammerater og familierelationer og andre voksne.

Du vil opleve et bedre selvværd og større egenkærlighed, selvtillid og tro på dig selv, samt større tiltro til livet og livets glæder. Du vil lære nye måder at være med dig selv, familie og kammerater på. Nye strategier, når gamle mønstre dukker op. Hvis du vil læse mere om min tilgang og terapiform, så læs her. Lider du af eksamensangst? Så tjek dette forløb ud.