Thomas Erikson: ”Omgivet af idioter” – er en fascinerende og indsigtsfuld bog, der har til formål at forbedre interpersonel kommunikation og forståelse. Erikson introducerer læserne til et farvekodet system, der kategoriserer mennesker baseret på deres kommunikationsstil og adfærd. Disse kategorier – “rød” for målbevist og styrende, “gul” for impulsiv og energisk, “grøn” for tålmodig og samarbejdsvillig, og “blå” for analytisk og detaljeorienteret – giver en ramme for at forstå og interagere med forskellige personlighedstyper.
Bogen er fyldt med eksempler fra hverdagen, der illustrerer, hvordan misforståelser og konflikter ofte opstår på grund af forskelle i kommunikationsstile. Erikson argumenterer for, at ved at forstå disse forskelle, kan vi reducere antallet af “idioter” omkring os – ikke fordi de faktisk er idioter, men fordi vi lærer at forstå dem bedre.
Jesper Juul: ”Kunsten at sige nej” – er en bog, der dykker ned i et essentielt, men ofte overset aspekt af personlig grænse-sætning og selvansvar. Bogen fokuserer på vigtigheden af at kunne sige nej, ikke kun for ens egen skyld, men også af hensyn til andre. Dette er særligt relevant i forældrerollen, hvor ligeværdige parforhold og respekten for det enkelte menneske er afgørende for et sundt familieliv. Juul argumenterer for, at evnen til at sige nej er nødvendig for at skabe ægte samarbejde og forpligtelse inden for familien.
Bogen fungerer som en praktisk guide, der hjælper læseren med at lære at afgrænse og definere sig selv uden at krænke eller såre andre. Juul understreger, at det kun er muligt at sige et helhjertet ja til sig selv og hinanden, hvis man også føler sig fri til at sige nej, når det er det mest autentiske svar.
Per Schultz Jørgensen: ”Broen til det andet menneske”- er en tankevækkende og dybtgående bog, der udforsker de sociale relationers betydning i det moderne samfund. Bogen giver læseren en bedre forståelse af, hvordan menneskelige relationer udvikler sig fra den første kontakt til dyb samhørighed.
Jørgensen argumenterer for vigtigheden af at skabe ægte forbindelser og forståelsen af “relationsgrammatik”, som er afgørende for at opbygge broen til andre mennesker. Med eksempler fra både hverdagslivet og litteraturen undersøger Jørgensen, hvad der sker, når vi interagerer med andre, og hvordan vi kan styrke disse relationer for at undgå ensomhed. “Broen til det andet menneske” kan anbefales til alle, der ønsker at fordybe sig i socialpsykologiens verden og forbedre deres personlige relationer. Jørgensens bog er en påmindelse om, at mens teknologi kan forbinde os, er det de meningsfulde menneskelige forbindelser, der virkelig beriger vores liv.
Christina Copty: ”Den svære kærlighed – om narcissisme og parforhold” – er en indsigtsfuld bog, der udforsker de udfordrende dynamikker i parforhold, hvor narcissisme spiller en central rolle. Copty, som er en erfaren psykoterapeut, tager læseren med på en rejse gennem de komplekse mønstre, som ofte findes i relationer med narcissistiske individer. Bogen giver en dybdegående forståelse af narcissistens psykologi og adfærd, og hvordan disse træk kan påvirke en partner. Copty beskriver detaljeret, hvordan narcissister kan manipulere og kontrollere deres partnere, hvilket kan føre til en række af psykiske og følelsesmæssige problemer for den anden part.
Et stærkt punkt i bogen er de praktiske råd og strategier, som Copty tilbyder til dem, der måske befinder sig i et forhold med en narcissistisk partner. Hun giver værktøjer til at genkende de røde flag og tilbyder vejledning i, hvordan man kan navigere i forholdet eller træffe beslutningen om at forlade det.
Christina Copty: ”Partner, Løgner, Elsker, Krænker – om psykisk vold i parforholdet” – beskriver de kontrollerende og manipulerende voldsmetoder, som krænkere benytter sig af, og giver et detaljeret indblik i krænkerens tankegang og adfærd. Copty forklarer de traumatiserende effekter af psykisk vold, der kan føre til alvorlige konsekvenser for ofrene, såsom C-PTSD, selvhad og ensomhed. Copty, som er psykoterapeut med speciale i narcissisme og destruktive parforhold, bruger sin ekspertise til at belyse, hvordan psykisk vold manifesterer sig og påvirker ofrene.
Copty tilbyder konkrete råd og vejledning til dem, der står over for psykisk vold i deres parforhold. Hun giver læserne værktøjer til at genkende advarselstegn og tilbyder strategier for at håndtere en psykisk voldelig partner og komme videre efter at have forladt et sådant forhold. “Partner, Løgner, Elsker, Krænker” er en brugbar guide for alle, der søger at bryde cyklussen af psykisk vold og opnå et sundere og mere kærligt parforhold.
Corisande: ”En mini-guide om psykisk vold” – kan være en stor øjenåbner for dem, der søger at forstå dynamikken i psykisk voldelige relationer. Bogen tilbyder et dybdegående blik på de mekanismer, der holder mennesker fanget i sådanne forhold, og de udfordringer, de står overfor, når de forsøger at bryde fri. Forfatteren henvender sig direkte til både ofrene og deres pårørende, hvilket giver en unik indsigt i, hvordan familie og venner kan yde støtte på en meningsfuld måde. Med en klar og præcis skrivestil formår Corisande at formidle komplekse emner på en måde, der er nemt tilgængelig for læserne.
M.A Clausen: ”Sjælens lænker” – en vejledning i at genkende og undgå psykisk voldelige forhold – er en dybtgående og oplysende bog, der adresserer et yderst vigtigt og ofte overset emne: psykisk vold i nære relationer. Bogen giver læserne en detaljeret forståelse af, hvordan psykisk voldelige forhold udvikler sig, og hvad man selv kan gøre for at beskytte sig mod dem.
M.A. Clausen tager et særligt fokus på narcissistiske og psykopatiske individer, hvilket er afgørende for at forstå de underliggende dynamikker i psykisk vold. Forfatteren forklarer, hvordan traume-bånd udvikles, og hvordan vores barndom kan påvirke vores valg af partnere, hvilket er værdifuld viden for dem, der ønsker at bryde mønstret af usunde relationer.
Nicole Albæk: ”Kvinder der mister sig selv” – Bogen handler om følelsesmæssig afhængighed og hvad der sker, når man gør et andet menneske til omdrejningspunkt for hele ens liv og største kilde til kærlighed. Hun beskriver, hvordan man i ”kærlighedens navn” langsomt mister sig selv og svigter sine egne grænser. Selvkærlighed er løsningen og at tage ansvar for egen lykke. Igennem det selvkærlige arbejde kan man opnå følelsen af fred, ro, tilfredshed og glæde. Bogen sætter fokus på at tage ansvaret tilbage og ikke bebrejde andre det utilfredsstillende i ens liv. For man har altid et valg.
Jytte Vikkelsøe: ”Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte” – En tankevækkende rejse ind i kærlighedens komplekse verden. Med sin baggrund i socialpsykologi og års erfaring som parterapeut, udforsker Vikkelsøe de dynamikker, der driver vores romantiske forbindelser og de konflikter, der ofte følger med. Bogen er ikke blot en teoretisk udlægning; den er fyldt med cases, der bringer os tæt på de følelser og udfordringer, vi som par kan stå overfor.
Vikkelsøe belyser, hvordan forelskelse kan aktiveres på et øjeblik, men også hvordan de indbyggede uoverensstemmelser og konflikter i kærligheden kan være både en kilde til tiltrækning og en vej til personlig vækst. Bogen inspirerer til selvrefleksion og giver håb om, at de største konflikter vi møder, kan lede os tilbage til vores inderste kerne og muliggøre et bedre (kærligheds)liv. Denne bog er en brugbar guide for dig, der søger dybere forståelse af dine romantiske relationer.
Kirsten Seidenfaden m.fl.: ”Det levende parforhold”
”Hvornår er det ”nu”?
- Hvis du oplever de samme sure diskussioner, selvom du prøver at gøre noget ved det.
- Hvis du ryger ind i ”noget for noget”-samværet og milimeterdemokratiet fylder i dagligdagen.
- Hvis du begynder at tænke på, at I ikke passer sammen, eller at du har valgt den forkerte.
- Hvis du kan mærke at du begynder at lægge kræfter i alt mulig andet end dit parforhold.”
(citat fra ”Det levende parforhold”)
Denne brugsbog kan være første skridt til at løse op for jeres misforståelser i parforholdet. Den består af teori og øvelser, der visuelt er opdelt og forklaret overskueligt og tilgængeligt. Imago-metoden beskrives og øvelser, hvor I benævner betydningsfulde omsorgspersoner i jeres opvækst, indbyder til samtaler om opvækstens betydning og indflydelse på jeres nuværende problemstillinger. Bogen gennemgår ”Den anerkendende dialog” og dens betydning for parforholdets vækst.
Amanda Lagoni: ”At elske er ikke en følelse” – udforsker kærlighedens dybder med kombination af faglig indsigt og personlig varme. Som sexolog og parterapeut bringer Lagoni en unik forståelse for de udfordringer, I som par kan stå overfor i det moderne samfund, hvor hverdagens mange krav og forventninger ofte kan skabe afstand mellem jer.
Bogen er en opfordring til at se kærlighed som mere end blot en flygtig følelse; det er en praksis, en beslutning, og et engagement, der kræver vedvarende arbejde og opmærksomhed. Lagoni formidler dette budskab gennem en blanding af teoretisk viden og praktiske redskaber, som I kan anvende for at styrke og forny jeres relation. “At elske er ikke en følelse” er ikke kun for par i krise, men for alle, der ønsker at dykke dybere ned i kærlighedens essens og forstå, hvordan man opretholder lidenskab og intimitet over tid.
Camilla Kjems: ”Du skal turde elske først” – er en dybtgående og inspirerende bog, der udforsker kvindens psykiske sårbarhed og styrke i det moderne samfund. Bogen stiller skarpt på, hvordan kvinder kan leve og nyde deres liv i en tid, hvor stress og angst er fremtrædende. Kjems søger svar hos psykologer, præster, terapeuter og en hjerneforsker for at give læseren indblik i nutidens kvindesind.
Bogen viser en ny og modig vej frem, hvor psykisk sårbarhed ikke ses som en svaghed, men vendes til at være en kilde til styrke. Denne tilgang er både opløftende og revolutionerende, idet den opfordrer læseren til at omfavne og acceptere deres sårbarhed. Camilla Kjems’ personlige erfaringer og de professionelle perspektiver, hun bringer ind i bogen, gør den relaterbar og troværdig.
Chris Norre: ”Jeg er rigtig”
”Et barn, som oplever at blive skubbet ud af flokken, oplever, at det bliver set på med ukærlige øjne. Efter nogen tid overtager barnet de ukærlige øjne, som det oplever omverdenen har, og begynder at se på sig selv med samme ukærlige øjne. Det er, som om barnets inderste siger til sig selv: ´De ser på mig med ukærlige øjne, og de er jo flokken, så de må have ret, jeg ER forkert. Hvis jeg var rigtig, ville de jo ikke se på mig med ukærlige øjne´”
Bogen er en øjenåbner, der viser, hvordan pres fra omverdenen kan forme vores selvopfattelse og føre til en indre kamp med vores egen identitet. “Jeg er rigtig” er en vigtig læsning for alle, der ønsker at forstå de underliggende årsager til moderne psykiske udfordringer og finde veje til at genoprette en følelse af rigtighed og selvværd.
Anne Dickson: ”Og jeg mener hva´ jeg si´r” – er en bog, der taler direkte til læserens hjerte og sind med sin dybdegående forståelse af selvværd og kommunikation. Forfatteren tager fat på de udfordringer, især kvinder står overfor, når det kommer til at udtrykke sig klart og blive taget alvorligt. Med en blanding af personlige anekdoter og praktiske øvelser, giver Dickson læseren værktøjer til at styrke sin evne til at kommunikere assertivt.
Dicksons tilgang er både empatisk og pragmatisk, og bogen kan være til stor hjælp for dem, der ønsker at forbedre deres kommunikationsevner og selvværd. “Og jeg mener hva jeg si’r” er en bog, der kan give læseren modet til at sige sin mening og fastholde sit standpunkt, selv i de mest udfordrende situationer.
Sofie Münster: ”Den bedste start på livet” – er en indsigtsfuld guide til forældre, der ønsker at give deres børn den bedst mulige start i livet. Bogen introducerer den tilknytningsbaserede opdragelse som en metode, der bygger på over 50 års forskning i børns udvikling og trivsel.
Münster formidler med stor klarhed og i en humoristisk tone, hvordan forældre kan skabe en nær følelsesmæssig relation til deres børn. Hun understreger vigtigheden af at forstå børns følelser og adfærd og tilbyder konkrete redskaber til at møde disse følelser på en måde, der respekterer både barnets og forælderens behov.
Bogen er rig på eksempler, der illustrerer, hvordan man kan sætte grænser og samtidig opretholde en stærk tilknytning. Münster argumenterer for, at når forældre forstår årsagen bag deres børns adfærd, kan de opbygge en dybere følelsesmæssig kontakt, der gør dagligdagens rutiner mere behagelige for alle parter.
Jesper Juul: ”Førerulve”
I denne bog udforsker Juul, hvorfor det er så vigtigt for forældre at påtage sig en lederrolle i familien på en kærlig og konsekvent måde. Han argumenterer for, at forældre skal være autoriteter, samtidig med at de er lyttende, forstående og støttende i deres børns udvikling. Bogen giver indsigt i, hvordan man kan skabe tillid og træffe beslutninger på familiens vegne, både de populære og de mindre populære. Målet er at støtte børnenes udvikling og hjælpe dem med at forstå deres egne behov og grænser, så de kan gå deres egen vej. En værdifuld læsning for alle forældre.
Kristina Hermann: ”Du er ikke alene – en opvækst med alkoholproblemer”
Bogen henvender sig primært til voksne børn af alkoholikere og giver indsigt i de udfordringer, der opstår, når man vokser op i en familie med alkoholmisbrug. Men den kan anbefales til alle, der søger en indsigt i og forståelse af, hvad alvorlig omsorgssvigt gør ved et barn, og hvilke konsekvenser det kan have i voksenalderen. Gennem øvelser og en bevidsthed om omsorgssvigtet i ens barndom kan man frigøre sig fra fortidens skygger og genopbygge troen på fremtiden. Børn, der vokser op i familier med alkoholmisbrug, får ofte ikke den nødvendige omsorg og opmærksomhed. Dette kan påvirke deres selvværd og relationer som voksne.
Inge Schützsack Holm: ”Livsfarlig familie – om følgerne af emotionelt omsorgssvigt i barndommen” –
beskriver med udgangspunkt i tilknytningsteori og neurovidenskab, hvordan følelsesmæssigt umodne forældre kan skabe et utrygt opvækstmiljø, der kan betyde, at barnet frakobler sit autentiske selv for at ”overleve”. Barnet udvikler en forkerthedsfølelse, der medfører selvbeskyttelsesstrategier som fx ”Emotionel hunger er et begreb, der kendetegner den længsel, som den følelsesmæssige udsultning i barndommen skaber. Emotionel hunger er ikke kærlighed. [Det] er ikke det samme som kærlighed til et andet menneske, for man ser og rummer ikke den anden som vedkommende er, men fantaserer om alt det, den anden kunne give en, hvis bare vedkommende var god nok. Fuldstændig på samme måde som man selv blev mødt af omsorgspersonen tidligt i livet, Man blev ikke set og anerkendt som den, man var.”
Bogen anviser måder at genfinde sit autentiske selv, se familiemønstret klart og bryde med de ukonstruktive mønstre.
Christine Antorini m.fl.: ”Mødre og døtre” – er en rørende fortælling om de komplekse relationer mellem mødre og døtre. Denne samling af samtaler og refleksioner udforsker kærlighedens og tabets mange facetter, og giver et ærligt indblik i de forskellige aspekter af disse forhold.
Forfatterne, herunder Christine Antorini, Ritt Bjerregaard, Hanne-Vibeke Holst og Anne Linnet, deler åbenhjertigt deres personlige oplevelser og erfaringer med at miste deres mødre. De fortæller om sorgen og tabet, men også om de udfordringer og konflikter, der kan opstå i forholdet mellem mor og datter.
Det er en bog, der kan give trøst og forståelse til dem, der selv befinder sig i lignende situationer, og som søger indsigt og vejledning i, hvordan man håndterer de svære tider.
“Mødre og døtre” er en tankevækkende bog, der med sin ærlighed og indsigt kan hjælpe læsere til at forstå og måske endda finde fred med de svære aspekter af mor-datter-forholdet.
Birgitte Behrendt: ”Ventesorg – at leve i uvished”
En hjerteskærende og samtidig oplysende bog, der dykker ned i de dybe og ofte oversete følelser af sorg, som pårørende oplever, mens de venter på afklaring omkring en nærtståendes skæbne. Med en personlig vinkel og faglig indsigt udforsker Behrendt og psykolog Marie Linde Husby dette komplekse emne.
Bogen tager fat på de to mest almindelige former for ventesorg: den sorg, der opstår, når en nærtstående får en uhelbredelig diagnose, og den sorg, der følger, når en elsket person forsvinder uden spor.
Det er ikke kun en bog om sorg; det er også en bog om håb, om at finde styrke i de sværeste stunder, og om at komme videre. Det er en vigtig læsning for alle, der søger at forstå de komplekse følelser forbundet med langvarig sorg og uvished, og for dem, der ønsker at støtte andre gennem sådanne prøvelser.
Bedre psykiatri: ”Pårørendeguide – håndbog for dig, der er tæt på én med psykisk sygdom”- er en uvurderlig ressource for dem, der står over for de udfordringer, det indebærer at være tæt på en person med psykisk sygdom. Denne guidebog er mere end blot en samling af gode råd; den er en dybfølt støtte og et vidnesbyrd om forståelse og empati.
Bogen er sammensat med en klar erkendelse af, at pårørende spiller en afgørende rolle i livet hos dem med psykisk sygdom. Den tilbyder praktiske anvisninger og viden, som kan hjælpe pårørende med at navigere i de ofte komplekse sundheds- og socialsystemer. Det er en håndbog, der ikke kun fokuserer på patienten, men også på de pårørendes velbefindende, hvilket er afgørende for en holistisk tilgang til psykisk sundhed.
Ulla Hinge Thomsen: ”Tilgiv – sådan kommer du videre”
Bogen udforsker det komplekse emne om tilgivelse. Ulla Hinge Thomsen er psykolog og har dybdegående indsigt i menneskelig adfærd og følelser, og hun deler sine perspektiver på, hvordan du kan arbejde med tilgivelse for at opnå indre fred og helbredelse. Thomsen kombinerer teoretisk viden med praktiske øvelser. Hun guider dig gennem processen med at tilgive dig selv og andre. Ved hjælp af virkelighedsnære eksempler illustrerer hun, hvordan tilgivelse kan ændre livet og skabe forsoning. Bogen opfordrer dig til at reflektere over egne oplevelser og følelser. Den giver redskaber til at håndtere vrede, sorg og smerte. Hun fremhæver vigtigheden af at forstå andres perspektiver og motiv bag deres handlinger. En gribende og tankevækkende læsning for alle, der ønsker at finde vej til tilgivelse og indre ro.
Lotte Hvas: ”Bogen om overgangsalderen”
Bogen er en oplysende ressource for enhver kvinde, der nærmer sig eller befinder sig i overgangsalderen. Med sin omfattende erfaring som praktiserende læge og forsker, tilbyder Hvas en bog, der bryder stilheden og tabuerne omkring et emne, der har været overset og undertiden misforstået.
Den giver os en dybdegående forståelse af de fysiske og psykologiske forandringer, der sker i denne periode af livet. Hvas formidler sin viden med klarhed og empati, idet hun gennemgår fordele og ulemper ved hormonbehandling såvel som alternativ behandling.
“Bogen om overgangsalderen” er mere end blot en medicinsk vejledning; den er en støtte og guide, der viser, at overgangsalderen er en naturlig del af et kvindeliv og en periode, der hverken skal sygeliggøres eller bagatelliseres. Hvas’ bog er en hyldest til kvinders styrke og modstandsdygtighed og en påmindelse om, at overgangsalderen kan være en tid for fornyelse og selvopdagelse.
Jens Einar Jansen m.fl.: ”Tæt på, men udenfor”
Bogen handler om pårørende til mennesker med psykiske lidelser. Cirka en tredjedel af danskerne oplever på et tidspunkt i livet at blive ramt af en psykisk lidelse, og pårørende til disse personer påvirkes også kraftigt. Mange af dem føler sig tæt på lidelsen, men står alligevel udenfor – de oplever forvirring, magtesløshed, vrede, angst og sorg. Bogen indeholder den nyeste viden, forskning og psykologiske indsigter i pårørendes krisereaktioner, tanker og handlemønstre. Personlige beretninger fra både kendte og ukendte mennesker, som har været i berøring med psykisk lidelse, giver indblik i de store udfordringer ved at være pårørende. Samtidig belyser beretningerne en tabubelagt verden. Forståelse og indsigt kan give lindring for pårørende, og det er afgørende at støtte den person, der er ramt af en psykisk lidelse, samtidig med, at den pårørende forstår vigtigheden af at passe på sig selv.